Hva er akrylamid?

Akrylamidverdiene i næringsmidler har ikke sunket siden prøvetakingen av akrylamid startet i 2005. I potetchips og grovt brød er verdiene høyere enn i resten av Europa. Det er konklusjonen i en ny rapport fra det svenske mattilsynet.

Akrylamid dannes først og fremst i karbohydratrik mat som varmes opp til høye temperaturer. Eksempler på næringsmidler med høye akrylamidverdier er potetchips, friterte poteter eller stekte poteter. Men det forekommer også i for eksempel brød og kaffe.

- I et stort bakeri som Pågens har vi god kontroll over hele bakeprosessen og sørger for at vi ikke baker med for høye temperaturer, slik at vi kan holde nivåene nede, sier Boel Lagerwall, som er kommunikasjonssjef hos Pågen.

Fullkornsbrød og rugbrød har et litt høyere innhold av akrylamid enn lyst brød, men da er det viktig å huske at den samlede nytten av å spise fullkorn er betydelig større enn den eventuelle risikoen som akrylamidforekomst innebærer. Mattilsynets råd om å spise frukt, grønnsaker og først og fremst fullkornvarianter av kornprodukter og brød gjelder fortsatt (akkurat som rådene om å spise mindre av fetere produkter).

I 2011–2012 utførte det svenske Livsmedelsverket en rettet undersøkelse av 204 produkter på det svenske markedet –kaffe, potetchips, pommes frites, grovt brød, kjeks, kaker og frokostblandinger. Resultatet viser at innholdet varierer stort, både innenfor og mellom de ulike næringsmiddelkategoriene. I de fleste næringsmiddelkategoriene ble det funnet akrylamidverdier som var høyere enn det som anses som normalt, sammenlignet med resten av EU. Undersøkelsen viser at 34 prosent av potetchipsen og 18 prosent av det myke grovbrødet hadde verdier som lå over normalnivåene.

- Det betyr ikke at man skal slutte å spise grovt brød, tvert imot vurderer vi at nytten med fullkorn til tross for dette er større enn risikoen. Derimot er det viktig at bedriftene gjør alt de kan for å senke verdiene, sier Leif Busk i Livsmedelsverkets pressemelding.

Hos Pågen jobber vi fortløpende med å senke akrylamidverdiene ved hele tiden å følge opp med egne tester, ikke bare på de ferdigbakte brødene, men hele veien ned til den enkelte råvaren. Vi bytter ut råvarer der vi ser at det er nødvendig, vi jobber med oppskriftene og med ovnene våre, slik at de holder en jevn temperatur, og vi jobber manuelt med å plukke bort de brødene som har blitt litt for mørke i bakingen.

Du kan lese Livsmedelsverkets råd og anbefalinger om akrylamid her: http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Saker-mat/Fragor-och-svar-om-undersokningen-av-akrylamid/ 

Du kan lese pressemeldingen og hele rapporten her http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Fortfarande-hoga-halter-akrylamid-i-maten/

Pågen bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre og tilpasse besøket ditt på nettstedet. Les mer om informasjonskapsler.