Spørsmål og svar

Vi har samlet de spørsmålene som ofte stilles til oss. Hvis du ikke finner svar på spørsmålet ditt, er du velkommen til å kontakte oss.

Brød og baking

  • Hvorfor er Pågens brød skivet?

    Vi ser det som en god service til deg som forbruker at brødene våre leveres ferdig skivet. Det er bekvemt og sikrere å slippe å finne frem kniven hjemme for å skive brødet. For oss hos Pågen er det viktig å gi god service og gjøre hverdagen enklere for deg.

  • Hva er surdeig?

    Baking med surdeig har en rekke fordeler. Brødet blir saftigere, det holder seg ferskt lenger, det smuler mindre, det får en bedre tekstur, og det får en rikere aroma og en syrlig smak. Brødet blir dessuten mindre utsatt for muggangrep. Når man lager en surdeig, blandes hvete- og/eller rugmel med vann til en løs deig som får stå og heve. I surdeigen dannes det melkesyre, eddiksyre og aromatiske stoffer av de naturlige mikroorganismene som kalles syrebakterier.

  • Kan brød fryses?

    Det går helt fint å fryse brød. Sørg for å legge dem i en godt lukket plastpose av god kvalitet. Det går fint å fryse brødet i Pågens plastposer.

  • Hvordan skal jeg oppbevare brød slik at det holder seg best mulig?

    Brød oppbevares best i romtemperatur og i en godt lukket plastpose. Du bør ikke oppbevare brødet i kjøleskap, da vil det eldes raskere og bli hardt.

  • Hvor mange overskorper og underskorper er det i en pose skorper?

    Våre skorper, Pågen Skorpor, bakes først som små brødboller som deretter deles i to deler og ristes i spesielle brødristerovner. Når de ferdige over- og underskorpene kommer ut av de respektive brødristeovnene, blir de blandet og pakket i skorpeposer. En pose med skorper inneholder derfor i prinsippet like mange overskorper som underskorper, men fordelingen kan variere noe.

  • Hva betyr forhevet hvetemel?

    Forhevet hvetemel er en slags hvetesurdeig eller raskdeig som har fått heve og deretter tørke. Det forhevede hvetemelet bidrar til smaken og holdbarheten på brødene.

  • Hva er raskdeig?

    Å sette raskdeig er en gammel bakertradisjon. Raskning er et bakerord som betyr gjæring. Raskdeig kalles den fordeigen som skal heve og senere blandes med resten av ingrediensene og mel. Raskdeig brukes for å gi en fyldigere smak til brødet.

  • Hva er emulgeringsmiddel?

    Emulgeringsmiddel er i bunn og grunn et fett som gjør det enklere å blande olje med vann. Pågen baker kun med vegetabilsk emulgeringsmiddel.

  • Hvordan baker dere brød hos Pågen?

    For oss hos Pågen er kvalitet i alt vi gjør en selvfølge. Vi bruker de beste råvarene og har høy kompetanse i yrkesutøvelsen.

    Her kan du se filmen som handler om hvordan vi baker brød hos Pågen>>

Helse

  • Baker Pågen glutenfritt brød?

    For å kunne bake glutenfritt brød må man isolere det glutenfrie produktet fra eventuelle andre bakeriprodukter som inneholder gluten. Dette skyldes at hvetemel gjerne #flyr#rundt i luften. Vi har for tiden ingen glutenfrie brød i Pågens sortiment.

  • Jeg er diabetiker – hvilke brød fra Pågen passer for meg?

    Fiberrike nøkkelhullsmerkede brød med lavere sukkerinnhold passer godt. Individuelle anbefalinger er vanskelig for oss å gi. Se i næringsdeklarasjonen på emballasjen eller her på hjemmesiden for å finne ut om brødet passer for deg.

  • Hva menes med "usøtet" brød?

    "Usøtet" betyr at brødet ikke er bakt med sukker eller sirup for å få en søtere smak. Imidlertid kan en liten mengde sukkerarter komme fra andre ingredienser, for eksempel finnes det naturlig i melet. Det finnes også i ingredienser som malt eller vørt. En viss mengde sukker forbrukes under gjæringen, og et brød regnes derfor som usøtet så lenge det ikke tilsettes mer sukker enn det som forbrukes som næring til gjæren. Derfor er det helt naturlig at et usøtet brød inneholder 2–4 gram sukkerarter per 100 gram. Under "Sortiment" her på hjemmesiden finner du informasjon om hvilke av produktene våre som er usøtet.

  • Baker dere med kostfiberen Inulin?

    Pågens produkter inneholder ikke Inulin eller tilsvarende. Vi baker med ingredienser fra korn som er en naturlig kilde til kostfiber. De aller vanligste er fullkornsmel, hvetekli og klipt fullkornsrug. Vil du vite mer om hva Pågen-brødet ditt inneholder? Du finner alle ingrediensene på brødemballasjen og her på Pågens hjemmeside under det aktuelle produktet.

  • Blir man tykk av brød?

    Man går opp i vekt når man spiser for mye, det vil si når man får i seg mer energi enn man forbruker. Brød er et basisnæringsmiddel som vi bør spise til hvert måltid i et balansert kosthold. Sammen med et ellers allsidig kosthold dekker det vårt daglige behov for energi. Det vil si, så mye energi som det er beregnet at vi forbruker i løpet av en dag.

  • Hvordan finner jeg et godt og sunt brød til familien min?

    Matbrød er et godt og sunt næringsmiddel. Under "Sortiment" her på hjemmesiden finner du de produktene som passer til deg og familien din ved ulike måltider på dagen. For hvert produkt finner du også informasjon om næringsverdier og ingredienser.

  • Inneholder Pågens produkter animalisk fett?

    Pågen bruker bare vegetabilsk fett. Matbrødene baker vi med rapsolje. Gifler og muffins inneholder som regel margarin der fettet er en blanding av raps- og iblant kokosfett.

  • Hvor mye brød bør jeg spise?

    Opplysningskontoret for brød og korn anbefaler at man spiser brød til hvert måltid. Sammen med et ellers allsidig kosthold dekker dette vårt daglige behov for energi.

  • Hva står nøkkelhullssymbolet for?

    Nøkkelhullsmerkingen fra Helsedirektoratet og Mattilsynet skal være et hjelpemiddel for forbrukerne, slik at de lettere kan finne de magre og fiberrike matvarene. Nøkkelhullsmerkingen fremhever generelt produkter med lavt innhold av fett, salt og sukker samt produkter med høyt innhold av kostfiber. Velger du nøkkelhullsmerkede kornprodukter, øker du fiberinntaket. Du finner informasjon om hvilke produkter som er nøkkelhullsmerket, på siden for det aktuelle produktet og i den samlede oversikten over nøkkelhullsmerkede produkter.

Holdbarhet

  • Hvilken type plast brukes i Pågens brødposer?

    Pågen bruker to ulike materialer i brødposene. Noen brød er pakket i poser av plasten polypropylen. Andre brød er pakket i poser av polyeten. Begge posematerialene brytes ned til karbondioksid og vann ved forbrenning.

  • Hvordan skal jeg kildesortere emballasjen?

    På emballasjen finner du informasjon om hvordan den skal sorteres.

  • Hvordan unngår dere mugg på brødene?

    Vi er veldig nøye på hygienen i bakeriene våre. Med et rent miljø unngår vi muggsporer i brødene. Baking med surdeig og forhevet hvetemel bidrar også til at brødet holder seg ferskt lenger og reduserer risikoen for muggangrep.

  • Hvor lang holdbarhet har Pågens produkter?

    Holdbarheten på et næringsmiddel avhenger av hvordan det oppbevares, hva slags emballasje som er brukt og temperaturen det oppbevares ved. Holdbarheten vises på emballasjen ved at vi oppgir bakedag og best før-dato. I originalemballasje og lagret i romtemperatur holder produktene våre seg minst til best før-datoen.

  • Hvordan ser Pågen på slamgjødsling av åkermark?

    Akkurat som for eksempel den svenske Naturskyddsföreningen, er Pågen strengt imot slamgjødsling og bruker mel fra hvete og rug som har vokst på åkre som ifølge kontrakt ikke er gjødslet med avløpsslam.

  • Hvordan ser Pågen på stråforkortningsmidler?

    Alt mel vi baker på er dyrket uten halmforkorter. Dette er et grunnleggende krav vi stiller til dyrkerne som leverer korn til vår mølle hvor melet vi baker males. Produktsikkerhet er noe vi prioriterer høyt, og derfor er det viktig å ta vare på råvarene hele veien tilbake til feltet.

  • Hvor kommer melet som dere bruker i produktene, fra?

    Som et prinsipp kjøper vi alt korn fra lokale, svenske bønder i nærheten av vår egen kvern Farina, som i sin tur ligger nær bakeriet. Farina maler stort sett alt det hvete- og rugmelet vi bruker i produktene våre. Takket være Farina har vi kontroll over hele kjeden fra aks til brød.

Råvarer og innhold

  • Baker Pågen med palmeolje?

    Nei, Pågen bruker ikke palmeolje i noen av våre produkter. Vi har tidligere brukt en sertifisert palmeolje i en liten del av vårt sortiment – ​​i skorpene våre og i Gifflar Kanel. Vårt mål er å bake mest mulig med lokalt dyrkede råvarer, uten å ofre produktkvalitet eller smak. Derfor har vi gått over til vanlig svensk rapsolje i skorpene og en blanding av raps- og kokosolje i Gifflar Kanel.

  • Jeg er vegan - hvilke produkter kan jeg spise?

    Matbrødene våre er bakt uten melk eller egg. Noen av kaffebrødene og muffinsene våre er bakt med egg og melk. Les mer om de enkelte produktene under "Sortiment" her på hjemmesiden.

  • Bør jeg unngå brød som inneholder enzymer?

    Nei! Enzymer eller amylaser bryter ned stivelse til sukkerarter og finnes naturlig i små mengder i kjernen av kornet. Amylaser tilsettes ved baking for at brødet skal bli saftigere og få bedre volum.

  • Hvorfor bruker man enzymer/amylaser når man baker brød?

    Amylaser finnes naturlig i kjernen av kornet. Ved baking har man i mange år tilsatt amylaser, slik at stivelsen i melet brytes ned til sukkerarter. Dermed blir brødet saftigere og får bedre volum.

  • Hva er enzymer?

    Enzymer er en slags protein som finnes i planter og dyr, og som setter i gang prosesser uten at de selv forbrukes. Kornkjernen inneholder flere enzymer som er aktive når kjernen gror. Ved brødbaking brukes en sort enzymer som kalles amylaser. Under bakeprosessen bidrar de til at brødet blir saftigere og får bedre volum.

  • Bruker dere konserveringsmidler i matbrødene?

    Nei, alle matbrødene våre bakes uten konserveringsmidler. Brødenes holdbarhet skyldes helt og holdent god hygiene i bakeriene.

  • Har dere en oversikt over næringsverdier?

    På emballasjen til matbrødene våre finner du en næringsdeklarasjon der innholdet av energi, proteiner, karbohydrater, mettet fett, kostfiber, sukkerarter og salter står angitt per 100 g produkt. Disse næringsverdiene er også angitt her på hjemmesiden under det aktuelle produktet.

  • Hva betyr E-nummer?

    Noen ingredienser, nemlig tilsetningsstoffer, har et identitetsnummer, såkalt E-nummer. "E" betyr at EU (Den europeiske unionen) har godkjent tilsetningsstoffet. Nummeret er et identifikasjonsnummer som EU har utferdiget, og som er spesifikt for det aktuelle tilsetningsstoffet. Hvert tilsetningsstoff som brukes i næringsmidler, må være godkjent av Mattilsynet. Bare tilsetningsstoffer som er av verdi for deg som forbruker, eller som er nødvendige for håndteringen av næringsmidlet, blir godkjent. Eksempler på E-nummer er E450 og E500, som er to ulike sorter bakepulver. Se også E-nummerkodenøkkelen på Mattilsynets hjemmeside.

  • Hva er emulgeringsmiddel?

    Emulgeringsmiddel er i bunn og grunn et fett som gjør det enklere å blande olje med vann. Pågen baker kun med vegetabilsk emulgeringsmiddel.

  • Finnes det noen genmodifiserte råvarer i Pågens produkter?

    Nei, Pågen bruker ikke noen genmodifiserte råvarer.

Annet