Brød helse og ernæring

Det er mange gode ting i brød. Det er en enkel måte å fylle på energi, fiber, protein, vitaminer og mineraler.

Det er viktig å ta bevisste valg om ønsker og preferanser. Derfor er vi gjennomsiktige i hva produktene våre inneholder. Du finner en fullstendig liste over ingredienser og ernæringsverdier på emballasjen.

 

Fullkorn

Halvparten av brødet vårt inneholder mer enn 25% fullkorn. I følge WHO (World Health Organization) er fullkorn den ernæringsfaktoren som mest hjelper til med å forhindre dårlig helse. Den eneste måten å innta fullkorn på er å spise kornprodukter
Helkorn er korn uten deler fjernet, ikke engang skallet. Det brukes på mange forskjellige måter, som fint eller grovmalt mel av hele måltidet, flak eller fullkorn. Vi baker brød og svenske toasts (Krisprolls) med fullkorn.
Helkorn er bra av mange grunner:

  • Den inneholder mye fiber.
  • Det er en viktig kilde til jern og vitamin B.
  • Det har en positiv effekt på blodsukkernivået og kolesterolet.
  • Det kan redusere risikoen for diabetes, tykktarmskreft og hjerte- og karsykdommer.

Nøkkelhullsetiketten

Nøkkelhullsetiketten hjelper forbrukere i Norden med å ta sunne valg og finne sunnere alternativer. Når du velger et nøkkelhullsmerket produkt får du mindre sukker og salt, mer fullkorn og fiber, og sunnere eller mindre fett. Omtrent en tredjedel av brødet vårt er merket med nøkkelhull.
Les mer om reglene for merking av nøkkelhull på https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/nokkelhullet

Kostfiber

Kostholdsfibre er karbohydratet i planter som ikke blir nedbrutt under fordøyelsen. Den når tykktarmen uten å bli brutt ned for mye. Fiber er bra for magen og tarmen. De gir en følelse av metning uten å tilføre energi til kroppen din.

Fibres positive effekter:

  • Få magen og tarmen til å fungere på en god måte
  • Gi deg følelsen av å være mett
  • Sakte økning i blodsukkeret.

Produkter uten tilsatt sukker

Brød anses som usøtet hvis vi ikke har tilsatt sukker for en søtere smak. Imidlertid inneholder alt brød en viss mengde sukker i ernæringsdeklarasjonen, selv når sukker ikke brukes som ingrediens i bakingen. Dette sukkeret kommer fra to naturlige kilder. For det første inneholder mel alltid en mindre mengde sukker, og for det andre dannes sukker under bakeprosessen når en del av stivelsen brytes ned i forskjellige typer sukker. 
Mengden sukker varierer fra brød til brød, men generelt er sukkernivået relativt lavt sammenlignet med andre matvarer. Vi streber etter å redusere sukkernivået uten at det går ut over smaken.

Salt

Salt tilfører brød positive effekter, for eksempel god smak og bedre volum. Salt bidrar til å øke brødets holdbarhet og få frem andre smaker. Målet vårt er å holde saltmengden i oppskriftene våre så lave som mulig uten å påvirke kvalitet og smak.

Fett

Fett er energirikt og hjelper deg med å bygge celler, holde deg varm og danne hormoner. Det er mange fordeler med fett i bakingen. Det gir brød en bedre smak og jevnere tekstur, det smuldrer mindre og holder seg friskt lenger. Fett forekommer naturlig i korn, og du vil alltid finne litt fett i innholdsdeklarasjonen, selv om vi baker uten tilsatt fett.

Brød

Brød er lite i fett sammenlignet med mange andre matvarer, for eksempel charcuterie-produkter og mange meieriprodukter. Alle fett inneholder en kombinasjon av mettet, enumettet og flerumettet fett. Vi bruker aldri vegetabilske oljer eller fett som inneholder transfett eller er herdet.

Allergener

Det er viktig for oss å ha et utvalg som nesten alle kan spise. Vi unngår å bruke allergener fra EUs liste over allergener så langt det er mulig. Imidlertid er gluten i alle produktene våre, og noen få av våre søte produkter inneholder melk og egg. Du kan finne andre allergener i noen produkter. Det er en oppdatert informasjon om våre produkter og hva de inneholder på emballasjen og på hver produktside på nettstedet vårt.