Vår historie

Allerede i 1878 ble grunnlaget lagt for det som i dag er Pågen. Da begynte ektefellene Anders og Matilda Påhlsson å bake og selge brød i hjemmet sitt i Tallgatan i Malmö.

Året var 1878. Anders Påhlsson, modellsnekker på Kockums Mekaniska, og kona Matilda hadde bakt brød hjemme en stund, og Anders hadde begynt å ta opp bestillinger på brød fra arbeidskameratene sine og levere brødet til dem på jobb.

Da arbeidsgiveren fikk nyss om dette, fikk Anders et ultimatum – enten slutte å selge brød, eller slutte i jobben på Kockums. Beslutningen tas. Han velger brødet.

Sammen med Matilda, som har arvet en sum penger, etablerer han A. Påhlssons bakeri. De baker brødet hjemme i Tallgatan i Malmö og selger det rett fra ovnen. Skaren av trofaste kunder vokser, og etter en stund kan familien åpne butikk i tilknytning til bakeriet.

Anders og Matilda Påhlsson var første generasjon i den nå mer enn 135 år gamle familiebedriften. Men det er ikke bare på eiersiden at Pågen er en familiebedrift. Pågen er en familiebedrift på mange plan. Flere av dagens medarbeidere er andre, tredje og i noen tilfeller fjerde generasjon Pågen-medarbeidere.

Påhlssons familiebakeri blir Pågen

På 1950-tallet begynner man å emballere ferskvarer. Påhlssons bakeri er tidlig ute med å emballere brødene og kakene sine. Bakeriets første emballasje er en cellofanpose til tynne pepperkaker. Snart finnes også Påhlssons brød i emballasje av vokset papir.

Med emballasjen blir det mulig å selge til hele Sverige. På NK i Stockholm kan forbrukerne nå kjøpe kaker helt fra Skåne, og det blir ansett som både fint og litt rart! Emballasjen gjør det mulig å gi hvert brød sin egen profil og et eget navn som trykkes på posen.

Når Påhlssons familiebakeri går fra å være lokalt til riksdekkende, stilles det nye krav. Navnet Påhlssons bakeri oppleves altfor anonymt. Det trengs et navn som forbindes med ungdommelig friskhet, og som assosieres med bedriftens opprinnelse. Valget faller på Pågen, det skånske ordet for gutt. I 1965 blir Pågens Familjebageri AB det nye navnet, og etter hvert blir det kort og godt Pågen AB.

Matilda