Brød og helse

Brød inneholder mange nyttige stoffer. Å spise brød til hvert måltid er en enkel måte å fylle på med energi, kostfiber, vitaminer og mineraler på.

Fullkorn

Fullkorn er korn som har alle sine deler i behold, inkludert skallet. Det finnes som fin- eller grovmalt fullkornsmel, flak, knust eller hele kjerner. Et fullkornsbrød bakes slik at minst 50 % av tørrvekten er fullkorn.

Fullkorn er blant annet bra fordi:

  • det inneholder mye fiber
  • det gir struktur og tyggemotstand i brødet
  • det er en viktig kilde til jern og B-vitaminer
  • det påvirker blodsukker og kolesterol positivt
  • det kan redusere risikoen for diabetes, hjerte- og karsykdommer

 Ifølge tallerkenmodellen bør du servere brød og grønnsaker som tilbehør til hvert måltid. En enkel måte å finne produkter med mye fullkorn på er å se etter nøkkelhullsmerket.

Kostfiber

Kostfibre kalles de karbohydratene fra planteriket som ikke brytes ned i fordøyelsen, men når tykktarmen stort sett upåvirket. Kostfiber er sunt fordi det gir en behagelig metthetsfølelse uten å tilføre kroppen energi.

Fiber er blant annet bra for:

  • at mage og tarmer skal fungere normalt
  • å gi metthetsfølelse
  • mat med mye fiber gjør at blodsukkeret stiger langsomt.

Fett

Fett er viktig for at du skal kunne vokse og ha det bra. Det er energirikt og bidrar til å bygge celler, holde deg varm og danne hormoner. I baking er det mange fordeler med fett. Det gjør at brød smaker bedre, får en jevnere struktur, smuler mindre og holder seg ferskt lenger.

Brød er også fettfattige sammenlignet med mange andre matvarer, for eksempel kjøttprodukter og en hel del meieriprodukter.

Alt fett inneholder en kombinasjon av mettet, umettet og flerumettet fett. Til de produktene vi baker med olje, bruker vi for en stor del rapsolje som er produsert av svenskdyrket raps. Pågen bruker aldri vegetabilske oljer eller fett som inneholder transfett eller herdet fett.

Vårt syn på palmolje

Miljømessige og sosiale konsekvenser av storskala palmeoljeproduksjon har dukket opp som et stort problem for næringsmiddelindustrien og den økende etterspørselen etter palmeolje har gått på bekostning av verdifull regnskog. Dette ønsker ikke vi hos Pågen å medvirke til.

Vi følger WWFs anbefalinger om å ikke boikotte palmeolje, ettersom den bidrar til inntekter for mange og er en ressursmessig avling om den dyrkes på rett måte. Vi er medlem av WWFs initiativ RSPO(Roundtable for sustainable palm oil) som skal fremme en bærekrafig produksjon av palmeolje og vi har under 2016 gått over til å anvende bare sertifisert palmeolje fra bærekraftig plantasjer, såkalt CSPO.

Dette merket for sertifisert, holdbar og segregert palmeolje finner du på forpakningene til de produktene som inneholder palmeolje.

Sukker

Alle brød inneholder en liten andel sukker. Sukker finnes naturlig i mel og i andre ingredienser som brukes ved baking, f.eks. sirup eller malt. Ettersom alt brød inneholder sukkerarter, finnes det ingen brød som er helt sukkerfrie. Mengden sukkerarter varierer fra brød til brød, men generelt er den relativt lav sammenlignet med flere andre matvarer.

Usøtet brød

Et brød regnes som usøtet hvis det ikke er tilsatt mer sukker enn det som trengs som gjærnæring, og som dermed ikke bidrar til en søt smak på produktet. I et usøtet brød er det altså ikke tilsatt sukker for smakens skyld. Men et brød kan aldri være sukkerfritt ettersom mel alltid inneholder sukkerarter. Det er derfor usøtede brød kan inneholde sukkerarter i næringsdeklarasjonen, men ikke i ingrediensoversikten.

Salt

Salt tilfører brød flere positive egenskaper, som god smak og bedre volum. Saltet bidrar også til å øke brødets holdbarhet og løfte frem andre smaker. Når vi baker, tilsetter vi ikke mer salt enn nødvendig.

Tilsetninger og e-nummer

Et tilsetningsstoff i mat er et stoff som brukes i meget små mengder for å forbedre en matvares næringsverdi eller forbedre matvarens holdbarhet, konsistens, farge eller smak. Ved baking bruker vi først og fremst tilsetninger for å påvirke brødets konsistens og holdbarhet. Også ved hjemmebaking, fremfor alt av boller og kaker, bruker du ofte tilsetningsstoffer for nettopp å forbedre konsistensen og øke holdbarheten.

E-nummer er det samme som tilsetningsstoffer, og bokstaven "E"viser at stoffet er godkjent av EU. Bare tilsetningsstoffer som har en verdi for forbrukeren, og som er nødvendige for næringsmiddelets håndtering og sikkerhet, blir godkjent. E-nummermerkingen er der for din skyld, slik at du kan føle deg trygg på hva du spiser.

Surdeig

Fordelene med å bake brød med surdeig er mange. Surdeigen utvikler brødets aroma, holder brødet saftig og ferskt lenger og øker opptaket av sunne mineraler. Nesten alle våre brød hos Pågen bakes med surdeig fordi brødene blir smaksrike, saftige og får en krumme som er relativt fast, noe som gjør at de smuler mindre. Surdeigen bidrar dessuten naturlig til lengre holdbarhet.

I våre brød utfyller surdeigen de øvrige smakene veldig godt. Vi har ingen brød i vårt sortiment der surdeigen dominerer med sin syrlige smak. Vi er nøye med å deklarere mengden surdeig på emballasjen, slik at du selv skal kunne velge det som passer.

Pågen bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre og tilpasse besøket ditt på nettstedet. Les mer om informasjonskapsler.