Smør
20 minutter
3 5 1 33 stemmer

Smør

Det er ikke så vanskelig å lage sitt eget smør. Det behøver ikke ta mer enn et kvarter, og det blir kjempegodt. Prøv for eksempel Johan Hedbergs oppskrift fra boken Smör –Kärna, bryna, baka. Smøret passer til både fine frokoster og middagsselskaper.


Ingredienser

  • 5 dl kremfløte
  • 2 g salt (1/4 ts)

Tilberedning

  1. Hell kremfløten i en skål, og visp med håndmikser eller bruk kjøkkenmaskin med vispetilbehør.
  2. Visp slik at det først blir pisket krem, deretter overpisket krem og så en kornete masse.
  3. Fortsett å vispe. I noen minutter skjer det ingenting, men deretter skjer alt! Plutselig begynner massen å skille seg, og kjernemelken frigjøres som en vandig væske. Hell av væsken og visp en stund til for å sikre at all væsken er frigjort.
  4. Hvis du vil, kan du skylle smøret litt for å få bort den siste overflatevæsken, men det er ikke nødvendig.
  5. Visp inn salt etter smak, prøv deg frem. Selv om salt er godt i smør, er det ikke godt med for mye.
  6. Legg smøret i en fin skål, eller pakk det inn i papir og legg det i kjøleskapet. Smøret holder seg i en uke uten problem. Ta det frem en stund før servering.

Les mer om smør på Johans Hedbergs blogg>>